Ză ‘credinţa’

By on septembrie 23rd, 2011

Fiecare om are dreptul la propriile crezuri. Fiecare om poate să îşi aleagă din cele peste 10000 de religii aflate în lumea întreagă (conform lui David Barrett – Profesor la Universitatea Regent) pe cea care i se potriveşte mai bine. Sau la fel de bine poate să aleagă să fie ateist. Este o decizie care nu afectează direct pe nimeni.


Nu văd niciun rău să îţi păstrezi cu sfinţenie ceea ce crezi, dar nu încerca să obligi pe cei din jur să accepte de drept convingerile tale. Însă observ că acest lucru este departe de a se întâmpla…ghici unde?…în Moldova. Nu, aici oamenii ies în stradă, blochează circulaţia, ţipă, urlă în faţa clădirilor, îşi scot bogăţiile casei – icoanele – la o adevărată paradă. Şi asta pentru ce? Pentru că nu are ce căuta în ţara lor sfântă altă religie decât cea ortodoxă. Am fost foarte aproape să rămân chioară de comportamentul moldovanilor când am citit ştirea pe unimedia.


Am învăţat că religia, culoarea pielii sau orientarea sexuală a unui om nu ar trebui să conteze pentru a fi acceptat de societate. Cât e de pigmentată pielea vine o dată cu naşterea, iar religia şi orientarea sexuală sunt alegeri individuale ca şi cele în care alegi ce să mănânci sau cu ce să te îmbraci.


Tot timpul m-am întrebat cum de anumite naţiuni sunt aşa de îngăduitoare cu diferenţele dintre oameni, dar noi, cei născuţi între Prut şi Nistru, criticăm în stânga şi în dreapta. Poate pentru că este viu principiul că toţi sunt răi şi proşti, numai maldavanii sunt buni?


Revenind la ştirea citită, sloganele marilor credincioşi, ca şi comentariile lor m-au lăsat mască. Şi asta după ce Ză ‘cartea’ – Biblia – învaţă să fii îngăduitor şi să îţi iubeşti aproapele. Dar noi, Ză ‘poporul’ care mergem la biserică zi şi noapte, ce facem? Ieşim în stradă să ne plângem că s-ar putea să fie legalizat islamul în Moldova. Şi pentru asta suntem de acord să ne dăm şi sufletul dracului, numai să scape draga ţară de o altă religie care ar fura drepturile ortodoxiei.


Dar cea mai stupidă idee a fost a unei tănţici care ca spus că preotul bisericii pe care o frecventează a atenţionat-o că musulmanii vor să vină în Moldovioara să dea „crucile jos de pe biserici”. Păi vă daţi seama ce înseamnă asta? Nenea părintele o să rămână fără pâine la gură pentru că nu numai crucile o să fie date jos, ci şi el o să rămână fără job. Cel puţin până o să înveţe Coranul şi o să se convertească şi o să facă din biserica fără cruci o moschee. Şi tram-pam-pa-ram că o să îl mai doară undeva de ortodoxie.


Sunt botezată într-o biserică ortodoxă ceea ce implicit mă face ortodoxă. Nu a fost neapărat ideea şi alegerea mea, dar mă conform pentru că nu am găsit alta care să mă identifice nici că am căutat extrem de mult. Aşa că am propria credinţă în suflet şi am şi nişte porunci simple şi umane. Mai departe nu mă interesează dacă prietenul/prietena mea este adepta islamului sau orice altă ramură de religie pentru că nu asta îl/o face să-mi fie apropiat(ă) ci persoana lui/ei în general.


O fi Republica Moldova pe continentul european, o fi mai răsărită ca multe ţări africane sau asiatice, dar de ce nu reuşeşte să crească ca un Făt-Frumos? Poate pentru că poporul său poartă în fiecare zi ochelari de cal?

Dacă îţi place, distribuie:
Tags: , , ,
5 Comments
 1. avatar
  Radu

  23 septembrie 2011 la 8:08 pm

  Jobul popălăilor e adevărata sursă a protestelor de genul.

  Cât despre islam sau creștinism sincer e totuna pentru că se bazează pe aceleași principii. Pune botul și nu pune prea multe întrebări. Lozul la pațani 10 procente și să șim noi sănătoș.

 2. 23 septembrie 2011 la 8:31 pm

  Exact! Bani făcuţi pe spatele unor oameni care refuză să gândească.

 3. avatar
  Mira

  23 septembrie 2011 la 8:35 pm

  Fanatismul religios si saracia din Moldova sunt direct proportionale. De acord, ochelari de cal…cap plecat „sabia” nu taie, ba il si „binecuvateaza”, nu era piosenia ce ne invata „za” cartea… problema nu e „za” cartea, dar faptul ca moldovenii aplica ad litteram „legile”.

 4. 23 septembrie 2011 la 8:38 pm

  Eu nu am nimic împotriva Ză cărţii, am probleme cu faptul că maldavanii îşi aleg părţile care le convin din ea pentru a le aplica în viaţă. Bineînţeles, dacă măcar au citit-o vreodată.

  Dar per total subscriu cuvintelor tale, Mira!

 5. avatar
  Mira

  23 septembrie 2011 la 8:53 pm

  „Dez-dumnezeirea omului prin exhibitionism” ??!! 😉

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.