Se pare că…

By on iulie 6th, 2011

…elevii din Moldova s-au obişnuit ca profesorii să fie cei care dau examenele în locul lor.


După ce am revenit pe plaiurile natale m-a lovit în faţă povestea elevilor dintr-un sat tipic basarabenesc. Pornind de la această generaţie puteţi cu uşurinţă să generalizaţi pentru a avea o privire de ansamblu asupra claselor ce au absolvit în ultima decadă (cel puţin). De asemenea generaţia 2011 a şcolii de care vreau să povestesc este reprezentativă pentru toate şcolile din acest stat.


An de an, profesorii din Republica Moldova încurajează elevii să înveţe cât mai puţin. Adevărul este că asta nu este neapărat intenţia lor, ci mai degrabă sunt indiferenţi în condiţiile în care salariul nu le alimentează dorinţa de a se implica în creşterea noii generaţii.


Să încerc să explic la ce mă refer atunci când afirm că profesorii sunt cei care încurajează necunoaşterea curriculumului şcolar de către elevi. Din primul an de şcoală învăţătorii supraevaluează competenţele copiilor. Aceştia din urmă încep să îşi creeze un anumit statut şi o anumită idee despre persoana lor în relaţie cu notele primite la şcoală. Ceea ce nu realizează copiii, şi cu atât mai puţin părinţii lor, este faptul că valoarea cunoştinţelor lor nu constă în câte ore ţin cartea în mână, ci câte ore citesc şi exersează în adevăratul sens al cuvântului.


După primele 4 clase jumătate nu sunt în stare să citească şi să utilizeze elementele de bază ale matematicii: adunare, scădere, înmulţire şi împărţire. Paradoxal, cu trecerea anilor aceştia uită şi ceea ce ştiau şi în final termină gimnaziul fără a putea citi sau calcula. Dacă ar fi să fim corecţi atunci am recunoaşte că majoritatea elevilor buni ar merita o medie aritmetică de nota 8. În realitate însă vedem o inflaţie a notelor şi aceştia se bucură de o medie apropiată de cea maximă. Astfel reuşim performanţa de a avea elevi cu o părere superioară despre propria persoană şi care sunt în imposibilitatea de a se evalua corect.


La terminarea unui ciclu şcolar avem teste de evaluare cunoscute în Moldova ca fiind „examenele de terminare a clasei a 9-a”. Ştiţi cum se desfăşoară acestea? De obicei, profesorii rezolvă exerciţiile şi soluţiile circulă cu ceva ajutor în sala de examen. Toţi copiii copiază, trec examenele, iar unii după aflarea rezultatelor se consideră extrem de neîndreptăţiţi. Şi aici vin eu şi îi întreb: ce rezultat credeţi că aţi fi avut dacă aţi fi rezolvat voi singuri subiectul de examen?


Este adevărat că şi profesorii încurajează această atitudine, dar până şi cei mai corecţi dintre aceştia nu ar schimba prea multe dacă nu ar da să copieze. De ce? Pentru că elevii lor ce posedă un bagaj acceptabil de cunoştinţe ar fi cei care ar avea de suferit pe termen lung. Ca să fiu explicită la ce mă refer când afirm că ar avea de suferit este că admiterea la liceu sau facultate se face pe bază de dosar. Astfel, elevii care au fost lăsaţi să rezolve singuri la examene nu o să poată concura cu medii de 10 pe linie din sate uitate de lume.


Eu încă sper că în viitorul cât se poate de apropiat situaţia sistemului educaţional se va schimba şi elevii îşi vor cunoaşte adevăratul statut. În viziunea mea modul de rezolvare al acestei situaţii ar fi să avem comisii de supraveghere extra severe şi pedepse serioase pentru cei care vor să fraudeze examenele. Aveţi alte idei/propuneri?

Dacă îţi place, distribuie:
Tags: , , , ,
No Comments

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.