Rasism

By on mai 26th, 2013

Astăzi am avut parte de o palmă peste faţă. Bineînţeles că nu una reală, dar a fost la fel de dureroasă. Eu ştiam că societatea românească este departe de a fi tolerantă şi deschisă noului, dar când cunoşti personal o persoană afectată de comportamentul celor ce populează plaiul mioritic parcă totul capătă o nuanţă mai gravă.

Noi trăim într-un veac al globalizării. Noi trăim în secolul în care migraţia este o normalitate pentru majoritatea. Noi trăim în anii în care culoarea pielii, religia şi ţara din care venim ar trebui să fie irelevantă. Noi trăim în mileniul în care planeta noastră ar trebui să fie populată de către oameni deschişi şi interesaţi de ce se află peste deal.

Dacă am o problemă cu cineva este cu acea persoană care generalizează. Cu alte cuvinte, mă supără atunci când oamenii au ceva împotriva unui întreg popor sau rasă doar pentru că (poate) au avut vreun incident cândva, cumva cu un reprezentant al lor. Asta sună a fi din aceeaşi categorie ca şi cea că nu iubeşti câinii pentru că la un moment dat unul te-a muşcat.

Astăzi am aflat că un prieten, care printre altele s-a născut cu o culoare a pielii diferită decât a românilor, a fost bătut de câteva ori în Românica noastră dragă doar pentru faptul că era de culoare. Vorbesc aici de un om care vorbeşte o română mai bună decât mulţi care au văzut prima dată lumina zilei în România. Un om care este liniştit şi cu o dorinţa enormă să muncească. Un om care a fost îndeajuns de curajos să plece peste „mări şi ţări” pentru a explora ce există şi în alte capete de lume. Şi ce au făcut românii noştri? I-au aruncat replici de genul: „Eu nu m-am bătut niciodată cu un negru. Aşa că eu am să încep să te bat acum.” Asta sună a incultură, prostie şi dobitocie maximă. Credeţi-mă, eu nu sunt nici pe departe omul care crede că toţi oamenii merită să fie trataţi cu respect. Însă sunt omul care crede că toţi oamenii merită să fie întâlniţi cu pâine şi sare şi batjocoriţi mai târziu numai dacă merită ca rezultat al acţiunilor lor.

Am mai scris despre toleranţă. Parcă mai acceptam faptul că românii sunt intoleranţi atâta timp cât cei vizaţi nu erau afectaţi prea mult. Dar să ajungi la spital din cauză că nişte idioţi au decis să te bată de fun pentru că eşti negru mi se pare cea mai mare lipsă de respect pe care poţi să o acorzi unui om. Ne batem cu pumnul în piept că suntem popor creştin şi că până şi un fir de iarbă are suflet, dar ne comportăm ca nişte animale în relaţia cu oameni diferiţi de noi. La urma urmei ne avem rădăcinile în regnul mamiferelor. Poate ar trebui să accept că mulţi au evoluat doar fizic. Mă scuzaţi, am ajuns să jignesc săracele animale.

Dacă îţi place, distribuie:
No Comments

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.