Merită politicienii trai pe vătrai?

By on iunie 16th, 2013

Astăzi a fost prima dată când am numit societatea românească una bolnavă. Lipsa de interes în a construi bine în jurul tău apropiat a extrapolat către cu totul alte părţi ale societăţii. Eu nu sunt omul care să iubească politica. Nu o iubesc nici la nivel local şi nici la cel global. Peste tot sunt politicieni de excepţie, dar sunt prea puţini ca să reuşească să acopere uscăciunile prezente în politică. Astfel că încerc să-mi limitez interesul la clasa politică şi să mă focusez pe părţile unde aş putea să ajut sau să fac o diferenţă.

Discutam cu un prieten despre numărul de parlamentari din România. Îmi spusese că citise acum ceva timp despre problema ce a existat după ultimele alegeri şi anume cea de a găsi loc fizic pentru biroul de parlamentar tuturor celor aleşi. Adică a rămas Casa Poporului, a doua construcţie ca mărime din lume, prea mică pentru numărul de aleşi? Oare asta nu ne spune absolut nimic despre utilizarea banilor publici? Ştiaţi că fiecare parlamentar are un buget propriu pentru al său birou? Mai ştiaţi că toţi parlamentarii noştri importanţi au cel puţin 2 lachei plătiţi din banii publici?

Destui din cei 588 de parlamentari nici nu au ce căuta acolo. Unii dintre ei sunt absolut nepregătiţi pentru a ajuta în vreo măsură vreun domeniu de activitate al ţării. Şi aici mi-am dat seama că oamenii de rând sunt cei care i-au trimis pe aceştia în parlament. Dar cum pot să fiu supărată pe oamenii care au avut 2-3 opţiuni şi toate acestea erau la fel de dezastruoase? Cu toate acestea este trist că societatea românească este prea obosită să lupte împotriva a tot felul de nedreptăţi. În acelaşi timp mentalitatea de tip „capra vecinului” pare să înflorească. Câteodată mi-e trist să mă gândesc la potenţialul României şi la faptul că acest potenţial în loc să fie dezvoltat este, de fapt, micşorat de oamenii care populează tărâmul mioritic.

Ce ar trebui să se schimbe oare pentru ca oamenii să-şi schimbe atitudinea? La un moment dat oamenii trebuie să înţeleagă că gândindu-se doar la ziua de azi şi doar la nivel personal nu o să ajute cu absolut nimic viitorul ţării. Da, ştiu răspunsul general „Dar cu ce mă ajută pe mine să mă gândesc la viitorul ţării când eu duc lupte crâncene să-mi asigur pâinea pe masă?”. În capul meu tipul acesta de răspuns este egal cu „Dar ce mă interesează cum o să o ducă copii mei. Să fie ei sănătoşi. Eu mi-am trăit traiul şi mi-am mâncat mălaiul”. Însă ştiu că niciun părinte responsabil nu s-ar gândi doar la a sa pipotă. Aşa că poate ar fi cazul să ne trezim din cotidian şi să ne implicăm în a construi ceva mai bun. Cred că ar trebui să luăm şi o atitudine în faţa politicienilor a căror salarii sunt plătite din contribuţiile noastre. Ei nu merită trai pe vătrai dacă nu crează valoare pentru societate (inclusiv pentru noi, muritorii de rând).

Dacă îţi place, distribuie:
No Comments

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.