Limbi străine

By on mai 25th, 2013

Eu am avut întotdeauna o pasiune pentru limba franceză. Pentru mine această limbă este melodioasă şi cumva mă unge pe corason atunci când o aud. Din păcate (din cauza neprofesionalismului profesoarei pe care am avut-o în liceu şi din lenea de teenager ce s-a aşezat comodă acum câţiva ani) am ajuns să nu fiu în stare să schimb două replici într-o limbă pe care acum 10 ani o stăpâneam într-o măsură. Cu toate acestea ador să o ascult. Este una din puţinele limbi străine care îmi plac cu adevărat şi care vreau să cred că la un moment dat o să o „reînvăţ”. Sunt poate naivă, dar îmi place să cred că oportunităţile ce ni le creăm sunt cele care ne ghidează viaţa şi, în consecinţă, la un moment dat pasiunea mea pentru Franţa şi limba franceză va reînvia.

Cu toată dorinţa mea acerbă de a deveni o poligloată (din vremea copilăriei) am ajuns să stăpânesc doar 2. Cea pe care am învăţat-o de la mama şi limba engleză. Celelalte 2 limbi pe care le-aş fi putut adăuga la portfoliu au fost franceza şi rusa. Măcar când vine vorba de rusă problema este de nepracticare şi nu de ceaţă totală. Limba franceză însă am uitat-o complet de-a lungul anilor. Cel puţin aşa mi se pare mie până mai privesc un film francez şi văd că mai pricep 2-3 cuvinte.

Şi pentru că „soarta” m-a adus pe tărâmul danez m-am apucat strategic să învăţ şi capodopera asta de limbă. Toate sunt bune şi frumoase cu daneza până ce trebuie să o vorbesc. Pronunţarea mă omoară încet, dar sigur. Toţi îmi spun că în timp acest lucru se va rezolva. Abia aştept să o văd şi pe asta. Măcar acum mă simt îndeajuns de confortabil să o folosesc la un magazin, restaurant sau la recepţie la stomatolog. Eu zic că lucrurile mari se fac cu paşi mici. Poate în viitor mă voi simţi îndeajuns de pregătită încât să scriu şi câteva rânduri pe bloguleţ, care cu această ocazie va mai avea o categorie de articole :-).

În orice caz, în acest moment încă nu am ajuns la nivelul de „poligloată” pe care-l visam demult, dar mă bucur că oportunităţile sunt peste drum şi că dorinţa încă nu este îngropată undeva în adâncuri. Atâta timp cât voi simţi că vreau să învăţ, atâta timp voi simţi că trăiesc cu adevărat.

Noapte bună!

Dacă îţi place, distribuie:
2 Comments
 1. avatar
  Tatiana

  26 mai 2013 la 11:04 am

  Bafta in realizarea visului tau!!! E placut sa ai scopuri si e si mai placut sa le vezi realizate dupa munca depusa!
  Eu am reusit sa invat italiana si acum o practic cu placere:) dar iata in cazul limbei franceze s-a intimplat ca la tine…sper treptat-treptat s-o apropii de mine.
  Sunt curioasa nespus cum reusesti cu daneza, o limba atit de stranie cel putin pentru mine:)

 2. 26 mai 2013 la 4:28 pm

  Mulţumesc, Tatiana!

  Italiana este o altă limbă care mi-ar fi plăcut să o ştiu :-).

  Daneza este o adevărată aventură :-D. Este complet diferită faţă de a noastră limbă maternă, dar aşa este şi rusa. Singura diferenţă este că noi am auzit rusa de mici şi de aceea nu ni se pare stranie :-).

  Pentru mine cea mai mare problemă este pronunţia şi vocabularul când vine vorba de limba daneză. În ceea ce priveşte vocabularul sunt sigură că îl pot îmbogăţi în timp, dar pronunţia cred că o să mă urmărească pe viaţă :-).

  Succes în ceea ce priveşte franceza :-).

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.