Klippekort

By on februarie 4th, 2012

Acum vreo câteva săptămâni am fost întrebată de un viitor copenhaghist cum stă treaba cu klippekort-urile. După ce intri pe site-ul celor de la Rejseplanen şi îţi alegi staţia de plecare şi sosire eşti anunţat cât o să dureze călătoria, ce transport o să foloseşti, unde trebuie să schimbi, frecvenţa trenurilor, metroului sau autobuzului, etc şi, o informaţie de bază, cât o să te coste afacerea. Ai preţul dacă doreşti să cumperi un bilet normal şi preţul dacă foloseşti un klippekort.

La început nu mi s-a părut greu de înţeles cum funcţionează sau, mai mult, am crezut că este intuitiv. Acum dacă stau să mă gândesc cred că venind din Bucureşti este mai greu de digerat noul sistem. Aşa că am hotărât că este un articol ajutător pentru cei care urmează să păşească pragul Copenhagăi.

În principiu o să încerc să explic luând drept exemplu călătoria de la Aeroportul din Copenhaga (statia Lufthavnen) până la DTU (staţia Anker Engelunds Vej/Dtu). Rejseplanen-ul îţi scrie că de la aeroport până la destinaţie treci prin 6 zone. Despre zone am scris aici. Ca să ajungi de la punctul A la punctul B trebuie să călătoreşti cu un bilet care să îţi acopere cele 6 zone. Dacă achiziţionezi din aeroport un singur bilet (care îţi acoperă cele 6 zone) te costă 72kr. Asta efectiv înseamnă că după ce ai cumpărat biletul din aeroport în valoare de 72kr, ai la dispoziţie 1.5 ore să ajungi de acolo până la DTU. După 1.5 ore perioada de valabilitate a biletului pentru 6 zone expiră. Adică pe parcursul celor 1.5 ore poţi să te plimbi prin orice transport care este acoperit de acele zone. În acest caz sunt zonele 1, 2, 3, 4, 30, 41 şi 51. Abia după expirarea celor 1.5 ore trebuie să cumperi alt bilet. Aşa că dacă te încadrezi în timp nu este necesară procurarea unui nou bilet.

Valabilitatea unui bilet diferă în funcţie de câte zone ai plătit:

 • pentru 2 şi 3 zone: o oră;
 • pentru 4, 5 şi 6 zone: o oră şi jumătate:
 • pentru 7, 8 şi restul: 2 ore.

Revenind la exemplul de mai sus. Tot pe Rejseplanen afli de alternativa de klippekort. Site-ul îţi oferă Klippekort Orange pentru că o cartelă pentru 6 zone este de culoare orange. Dacă alegi să cumperi o cartelă de 10 călătorii pentru 6 zone, preţul călătoriei o să te coste 34.5kr. Dar klippekortul cu 10 călătorii costă de fapt 10*34.5 = 345kr.

În cazul în care încă nu ştii exact în ce zone o să te plimbi în viitorul apropiat şi cât de mult, eu îţi recomand altă alternativă: să îţi cumperi klippekort pentru 2 zone (este de culoare albastră). Acesta are de asemenea 10 călătorii. Ca să ajungi de la aeroport la DTU trebuie să îl perforezi de 3 ori (3 călătorii * 2 zone = 6 zone) înainte să pleci din aeroport. El o să aibă exact acelaşi efect ca şi un bilet separat pentru 6 zone sau o călătorie perforată de pe klippekortul de 6 zone (acela de culoare orange). Un klippekort pentru 2 zone (Klippekort Blå se numeşte în daneză sau îi spui în engleză 2 zones klippekort) costă 145kr. Asta înseamnă că o singură călătorie de 2 zone te costă 14.5 kr. Perforându-l de 3 ori înseamnă că toată călătoria o să te coste: 3*14.5 = 43.5kr. După asta o să rămâi cu încă 7 călătorii a câte 2 zone pe care le poţi folosi. Este mai uşor de manevrat klippekortul de 2 călătorii pentru că în cazul meu, de exemplu, călătoresc mai mult în graniţele a 2 zone.

Dacă vei cumpăra un klippekort cu 6 zone rămâi după plimbarea de la aeroport până la DTU cu încă 9 călătorii a câte 6 zone. Şi posibilitatea să le foloseşti raţional nu o să existe pentru că 6 zone acoperă o zonă prea mare pentru cât ai nevoie în mod curent. În Copenhaga cel mai „mic” klippekort este cel de 2 zone. Aşa că, chiar dacă circuli doar între limitele unei singure zone, tot pentru 2 trebuie să plăteşti.

Bineînţeles că pot greşi şi de fapt tu, cititorule, să ai nevoie destul de des de călătorii a câte 6 zone. Atunci te sfătuiesc să cumperi Klippekort Orange. De asemenea, dacă respectiva călătorie în graniţele a 6 zone are loc zilnic te poţi gândi la un abonament lunar.

În încheiere vreau să precizez că în Copenhaga poţi face orice combinaţie cu klippekort-urile. Pentru 6 zone poţi folosi o călătorie de pe un klippekort pentru 4 zone şi o călătorie de pe unul de 2 zone sau 2 călătorii de pe cel de 3 zone. Atâta timp cât acoperi numărul de zone poţi să foloseşti ce ai sau îţi convine. Ai putea să te întrebi de unde ştie controlorul că ultimele 3 perforări de pe klippecortul tău de 2 zone acoperă cele 6 zone de care ai nevoie. Răspunsul este simplu: la fiecare perforare aparatul îţi scrie zona şi ora. Aşa că dacă ai perforat de 3 ori consecutiv o să ai de 3 ori aceeaşi zonă şi aceeaşi oră.

Sper că am fost explicită. Dacă însă mai sunt semne de întrebare aştept nelămuririle la rubrica de comentarii.

Rodica


Sursă Foto

Dacă îţi place, distribuie:
Tags: , ,
6 Comments
 1. avatar
  Ionut

  9 aprilie 2012 la 12:03 pm

  Buna! Am o nelamurire referitoare la aceste Klippekort-uri locuiesc in Sindal si cam o data pe luna ma duc in vizita in Asaa pana acolo in total sunt cam 14 zone calculate astfel 4 zone cu trenul 7 zone cu bus 73 si 3 zone cu bus 74 si dau destul de mult adica 10 DKK pe zona a-si iesi mai ieftin daca a-si folosi un Klippekort dar nu stiu cum sa il folosesc deaceea iti pun urmatoarekle intrebari:
  1. imi iau un Klippekort si il compostez pt toate 14 zone intro singura statie sau cand ma urc in fiecare mijloc de transport il compostez cat am nevoie de exemplu cand ma urc in bus 73 compostez pt 7 zone si tot asa?
  2. acelasi tip de Klippekort este valabil si la trenuri si la autobuze?
  Multumesc anticipat!

 2. 11 aprilie 2012 la 12:26 pm

  Salut Ionuţ!

  Eu am mers pe site-ul rejseplanen.dk şi acolo am obţinut următorul rezultat pentru combinaţia tren, bus 73 şi bus 74:

  După cum poţi observa între aceste 2 locaţii tu ai nevoie de un bilet pentru 6 zone. Dacă alegi altă combinaţie a transportului public am văzut că ai avea nevoie de 7 zone. Din toate acestea nu reuşesc să înţeleg de ce ai calculat tu 14 zone.

  În cazul în care ai 6 zone trebuie să ai un klippekort care să acopere cele 6 zone. Adică trebuie să compostezi orice combinaţie care adună 6 zone. Pentru o explicaţie mai lungă poţi să citeşti articolul de mai sus pentru că am luat exact cazul cu 6 zone.

  În cazul în care ai nevoie de mai mult de 8 zone (9, 10, 11, etc) trebuie să compostezi doar pentru 9 zone. Restul de zone sunt acoperite. Există un klippekort numit „ALLE”(=toate) şi este util dacă ai de călătorit între 9 sau mai multe zone.

  Ca să răspund exact la întrebari:
  1. Klippekortul îl poţi composta pentru toată călătoria din prima staţie din care porneşti. Indiferent că urci în tren sau autobuz.

  2. Klippekortul poate fi folosit în toate căile de transport public: metrou, tren, S-tog, autobuze. Pentru metrou, tren sau S-tog îl compostezi în staţie şi îl prezinţi numai în cazul în care este control al biletelor. În cazul autobuzelor îl compostezi când urci în autobuz sau dacă îl ai compostat deja din staţia de tren/sau alt autobuz, atunci trebuie doar să îl arăţi şoferului. Ideea de bază este că trebuie să te încadrezi într-un anumită perioadă de timp. Dacă te uiţi în articol poţi vedea că având un klippekort compostat pentru 6 zone ai în principiu o oră şi jumătate să ajungi din punctul A în punctul B.

  Sper că te-am luminat. În cazul în care mai ai întrebări scrie-mi.

  Numai bine,
  Rodica

 3. avatar
  Ionut

  11 aprilie 2012 la 6:04 pm

  Am intrat si eu pe rejseplanen daca le iei separat adica la tren de la sindal la frederikshavn ai 4 zone apoi de la frederikshavn la hjallerup cu 73 ai 7 zone si de la hjallerup la asaa 3 zone eu miam luat bilete separat si am dat 40dkk la tren 70dkk la 73 si 30 la 74 mi se pare cam exagerat si nu inteleg de ce daca scrii direct sindal asaa iti da doar 6 zone si daca le iei separat iti da 14

 4. 11 aprilie 2012 la 9:23 pm

  Ideea este că nu aduni zonele separat pentru că pentru unele tu deja ai plătit când ai urcat în tren şi atunci plăteşti mai puţin în momentul în care urci în bus 73 şi doar diferenţa pentru bus 74. Astfel se face că adunate efectiv sunt doar 6 zone în loc de 14. Aşa că recomandabil ar fi să compostezi la începutul călătoriei pentru 6 zone şi să fii asigurat pe toată durata călătoriei. Evident este o afacere mai bună decât să plăteşti separat pentru fiecare transport pe care îl utilizezi.

  În Copenhaga un bilet îţi asigură călătoria în orice transport comun care se află în zonele permise de biletul compostat şi pentru o anumită perioadă de timp. Cum probabil ai observat nu este ca în România unde eşti nevoit să plăteşti separat costul unui bilet pentru orice mijloc de transport pe care îl foloseşti.

  Eu folosesc mereu rejseplanen-ul pentru a fi sigură de câte zone am nevoie să ajung din A în B. 🙂

  Baftă,
  Rodica

 5. avatar
  Vivi

  7 iunie 2012 la 7:43 pm

  Foarte util articolul 🙂
  Si eu am avut probleme anul trecut cand am ajuns in CPH, mi se parea prea complicat sistemul. Acum mi se pare logic, dar cam prea scump, mai ales cu abonament obligatoriu pe 5 zone.
  Doar o mica precizare: de la aeroport pana la DTU sunt 7 zone, nu 6: 4-3-1-2-30-41-51

 6. 7 iunie 2012 la 10:15 pm

  Mersi de precizare, dar sunt 6 sau 7 zone în funcţie de legăturile pe care le ai. Cel puţin aşa spune marele Rejseplanen 🙂

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.