Cum staţi la capitolul răzbunare?

By on ianuarie 20th, 2013

„An eye for an eye makes the whole world blind” Mahatma  Gandhi

Nu ştiu cum sunt generaţiile care sunt în plin proces de creştere acum. Când începusem eu să descopăr lumea, Moldova aflase că televiziunile puteau transmite mai mult decât emisiuni propagandiste. Aşa că s-a trecut cu brav pe telenovele mexicane, braziliene, argentiniene, spaniole şi altele din ţările cu suflu latin. Înţeleg motivul pentru care au ales telenovelele. Acestea sunt consumatoare de timp şi, slavă Domnului, sunt destule gospodine care trebuie să-şi omoare timpul cu ceva uşor de digerat din punctul de vedere al creierului.

Acest tip de creaţie are în sine un scenariu standard. Producătorii trebuie numai să schimbe nuanţele şi iaca a apărut o nouă telenovelă. Începem cu un bobocel de fată şi cu un flăcău de nota 11. Unul din ei trebuie neapărat să fie îndestulat din punct de vedere financiar. Sunt tineri şi frumoşi. Se iubesc cu patimă, dar există o fostă prietenă, un fost iubit, o mamă, un tată, o bunică şi lista poate să continue. Aceştia nu pot să accepte şi să aprobe legătura dintre protagoniştii din rolurile principale. În general avem de la 80 până la 200 de episoade pline de intrigi, plânsete, fugi, ţipete, promisiuni… Şi în ultimul episod toate apele se liniştesc. Personajele negative dispar din peisaj şi pacea se aşează peste cuibul tinerilor îndrăgostiţi. Cu alte cuvinte finalul este ca în filme :-).

De cele mai multe ori cei din jur se împotrivesc relaţiei pentru că vor să se răzbune pe ea sau pe el. Se ţese o adevărată poveste de viaţă numai pentru ca personajele negative să-şi arunce nervii şi ura pe cel/cea care-l/o consideri vinovat(ă) de durerea ta. Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte!

Atunci când eşti mic astfel de scenarii îţi lucrează creierul. Ajungi să crezi că asigurarea viitorului constă în a-ţi găsi un mire/mireasă care să-ţi ofere toate cele vrute şi nevrute. În acelaşi timp crezi că este normal să fie oameni ranchiunoşi care să-ţi croşeteze vreo fază periculoasă. Crezi în răzbunare şi în tot ce poate ea aduce. Şi atunci când ieşi cu ceilalţi copii din cartier ţi se pare normal să porţi pică şi să vrei să te răzbuni (motivul este puţin relevant). De multe ori părinţii sunt prea puţin preocupaţi despre cum sunt afectaţii copii lor de către televiziune şi ale sale opere.

Îmi amintesc că la un moment dat vorbeam cu părinţii mei despre oameni răzbunători. Asta era pe vremea în care încă aveam nevoie de explicaţii legate de universul în care-mi petreceam viaţa. „Şi ce să fac eu dacă Vasilica se bagă între prietenia mea cu Evdochia?* Nu ar trebui să-mi pregătesc un plan de acţiune pentru ca răzbunarea să fie mai dureroasă?”. Unul din părinţi mi-a răspuns fără înconjururi: „Răzbunarea este arma prostului. Şi să mai ştii că dacă te pui cu un prost, mai prost te faci”.

Viaţa este precum traiectoria unui bumerang. Ceea ce împrăştii, aceea vei culege. Am învăţat să nu-i las pe alţii să mă conducă cu ale lor păreri. Mi-am ales şi continui să-mi aleg persoanele cu care socializez. În general îmi place să iau decizii care să nu afecteze pe alţii sau cel mult să o facă cât se poate de puţin. Aici mă refer la decizii care ar afecta negativ. Nu îmi place să mă gândesc la răzbunare ca la o soluţie pentru anumite întâmplări nefericite de care am avut parte din cauza altora. Pentru mine aceasta mereu va rămâne arma omului limitat.

*Personaje cu aceste nume nu au existat în viaţa mea de până acum

Dacă îţi place, distribuie:
No Comments

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.