Cazare în Copenhaga

By on octombrie 1st, 2010

Cred că cel mai greu lucru pe care l-am întâlnit atunci când îmi pregăteam plecarea în Copenhaga a fost să îmi găsesc cazare! Așa că, dragă cititorule, dacă te gândești serios să vii în capitala Danemarcăi pentru studii atunci ar fi bine să te interesezi cu măcar 8-10 luni înainte. Şi aici nu mă refer neapărat la căutarea unui apartament privat, ci pentru o cameră la cămin.Camerele de cămin aici sunt de fapt garsoniere, majoritatea au bucătărie şi baie proprie, şi sunt locuite numai de o persoană. Cu alte cuvinte se ţine cont foarte mult de intimitatea fiecărui student. Preţurile pentru a locui într-o cameră de genul acesta nu vă aşteptaţi să fie nici pe aproape ca acelea din România. Este adevărat că sunt un pic mai mici în comparaţie cu închirierea unui apartament dar nici pe departe la jumătate de preţ.


Am scris mai devreme că ar fi necesar să cauţi o cameră de cămin cu minim 8 luni înainte. Probabil te întrebi de ce? Răspunsul este simplu, nu o să generalizez şi o să explic cum stau lucrurile la Universitatea din Copenhaga. Aceasta nu deţine un campus de cămine, iar pentru o cameră de cămin poţi aplica doar la cele private. Regula de acordare a camerelor de cămin este „Primul venit, primul servit”. Aşa se face că o dată ce ţi-ai făcut cont pe site-urile organizaţiilor ce se ocupă cu oferirea de locuri de cazare pentru studenţii din Copenhaga, intri pe o listă de aşteptare şi speri că vei primi cât mai curând o ofertă. Ideea e că de cele mai multe ori oferta întârzie să apară deoarece te situezi cam departe de numărul 1 :-). De obicei clădirile căminelor sunt situate în zona centrală a Copenhagăi şi anume zona 1,2 sau 3 (vezi aici harta cu zonele regiunii Capital Region of Denmark). Acest lucru însă nu este o regulă şi găseşti cămine şi la 12 km de oraşul Copenhaga în sine. Aşa că este foarte important să fii atent ce opţiuni îţi pui atunci când îţi faci cont. Probabil te întrebi cum poţi să aplici pentru cămin înainte să aplici chiar pentru facultate? Scrisoarea de acceptare sau cardul de student îţi sunt necesare numai atunci când ai primit o ofertă de cazare, la semnarea contractului. Cele mai importante organizaţii care se ocupă cu acordarea unui loc la căminele sus-pomenite sunt KKIK şi CIU (acesta merge bine numai cu Internet Explorer). O listă cu alte cămine private o poţi găsi aici: Student Housing in Copenhagen.


Dacă vorbim despre închirierea unui apartament îţi recomand în primul rând să cauţi pe DBA, acesta este un site pe care nu este necesar să îţi faci un cont. Dar bineînţeles, cele mai multe şi mai bune oferte le găseşti pe site-uri unde deschiderea unui cont este necesară iar pentru ca să poţi aborda proprietarii în momentul în care au adăugat anunţurile trebuie să plăteşti. Suma este diferită de la un site la altul. Însă nu te aştepta dacă ai dat bani să şi ai răspunsuri pozitive :-D. Dar să sperăm că o să fii mai norocos, cititorule, şi nu o să te confrunţi cu asemenea probleme. Site-urile ce le-am găsit eu sunt: Boligportal, Lejebolig şi Bolig1. Nu ar strica să iei în calcul şi sunarea proprietarilor, chiar dacă costă mai mult decât trimiterea unui e-mail, nu de alta dar pentru ofertele bune şi ieftine proprietarii primesc zeci sau chiar sute de e-mailuri.


Sfatul meu la sfârşit este să fii atent, pentru că ai şanse mari să îţi răspundă „proprietarii” cu un mail foarte convingător şi să îţi ceară trimiterea banilor prin mijloace gen Western Union sau Money Gram şi să îţi trimită cheile de la apartament prin poştă pentru că ei nu sunt în Danemarca la momentul respectiv. Astea sunt ŢEPE!!! Acceptă să trimiţi banii pentru închirierea apartamentului numai prin transfer bancar, iar contul proprietarului să fie la una din băncile daneze.


N.B. Înarmează-te cu multă răbdare pentru că o să lucrezi destul de mult cu Google Translate pentru că majoritatea site-urilor nu au şi o versiune în limba engleză. Dar nu-ţi fă probleme atunci când vrei să suni deoarece majoritatea danezilor ştiu limba engleză.


Rodica

Dacă îţi place, distribuie:
Tags: , , , , , , , , ,
37 Comments
 1. avatar
  ionut

  10 decembrie 2010 la 10:20 am

  ce inseamna cazare in copenhaga ca si pret? pe luna ?

 2. 10 decembrie 2010 la 11:25 am

  Salut Ionuţ!

  Foarte bună întrebarea. Depinde de statutul tău aici:
  1) Dacă eşti student şi opţii o cameră la cămin atunci preţul variază între 2500-3000 de coroane daneze.
  2) Dacă eşti student sau eşti venit cu orice alt statut şi ai găsit de închiriat o locuinţă privată, dar împarţi apartamentul cu alte persoane, preţul este de asemenea între 2500-3000 DKK pentru zonele mai depărtate de centru şi 4000-5000 DKK în zona centrală. Dacă doreşti însă un apartament în care să locuieşti doar tu atunci preţurile în zona de centru sunt începând de la 6500 DKK, iar în zonele mai depărtate 5000 DKK.

  Preţurile bineînţeles că pot varia. Eu am scris ce poţi găsi în majoritatea cazurilor.

 3. avatar
  ionut

  12 decembrie 2010 la 6:17 am

  eu am gasit pret pe o camera undeva la 3000 kr si cu toate cheltuielile incluse shi eu vin impreuna cu cineva ,intrebarea mea e daca accepta doi locatari intr o camera . am vazut ceva bucatarie comuna shi etc . mai vroiam sa te intreb ca student pe la ce bani ajunge viata ta pe luna acolo . ms de raspuns

 4. 12 decembrie 2010 la 3:26 pm

  Dacă acceptă sau nu depinde în totalitate de proprietar. Am auzit cazuri în care proprietarul nu a avut nicio problemă dacă într-o cameră locuiesc 2 persoane sau una.

  Dar în majoritatea cazurilor proprietarii sunt de acord să îşi închirieze proprietatea unui număr de persoane egal cu numărul de dormitoare (care este diferit de numărul de camere pe care îl are apartamentul). Personal am găsit apartament cu 3 camere care era închiriat unei singure persoane pentru că din cele 3 camere numai 1 era dormitor.

  Ca să îţi calculezi în medie suma de bani de care ai nevoie adună la suma pe care o plăteşti pe chirie şi transport 1500-2000 DKK. Până acum suma maximă de care am avut nevoie într-o lună a fost 5000 DKK (include chirie, transport, cărţi, xerox, mâncare, caiete etc.)

 5. avatar
  Alexandra

  2 mai 2011 la 11:33 pm

  Salut. Pentru cautat cazare pe cont propriu ar mai fi http://netforum.dsr.life.ku.dk/perl/sladder/lang-en/type-dsr/view?udvid=21912 – e un site pentru anunturi a studentilor de la Life Faculty. Eu aici mi-am gasit.
  Si tot aici se pot gasi si anunturi cumparare-vanzare pentru biciclete second-hand.

 6. 4 mai 2011 la 2:06 pm

  Salut Alexandra,

  Mersi de informaţie!

  Sper să ajute pe toţi noi veniţii în Copenhaga!

  Rodica

 7. avatar
  Cristina

  7 septembrie 2011 la 7:36 pm

  As vrea sa stiu, acum, se poate gasi un job pentru cei care sunt studenti? Ca eu caut de ceva vreme si nu am gasit nimic, toti cer experienta si daneza chiar si la spalatori de vase…Ai vreo idee?:(( In cep sa disper ca am ramas cu bani pt inca o luna si gata…

 8. 9 septembrie 2011 la 11:20 am

  Salut Cristina,

  Din experienţa mea proprie la norocul meu şansele găsirii şi obţinerii unui job în Danemarca (în cazul meu în Copenhaga) sunt aproape de 0.

  În acelaşi timp am cunoscuţi care şi-au găsit job-uri în domeniul „spălat vase”. Asta s-a întâmplat la recomandarea altor colegi. Adică 100% este adevărat că fără pile, relaţii, cunoştinţe sau, într-un cuvânt, networking şansele îs mici :-(.

  Rodica

 9. avatar
  Oana

  9 octombrie 2011 la 9:25 pm

  Buna Rodica,

  Am gasit Business Academy Copenhagen North si m-am gandit sa merg de la anul sa studiez Media Design and Communication. Se scrie pe site ca odata ce te inscrii la un internship in timpul anului, ai avea sanse sa-ti gasesti de munca in domeniul tau. Acum, nu stiu cat de adevarat este. Pana la urma, fac scoala la ei degeaba si daca nu am pile nu ma angajeaza?

  Cat ar insemna 3000 DKK in lei, 17 milioane de lei vechi?

 10. 11 octombrie 2011 la 4:25 pm

  Salut Oana,

  Internship-uri există. Problema se pune dacă eşti tu ales sau nu dintre cei care aplică. Probabil că şansele cresc să fii angajat din moment ce eşti acceptat la un internship.

  Nu au minţit doar că totul ţine şi de şansa ta, şi de cât de multe internshipuri sunt oferite, şi de câţi specialişti sunt în acel domeniu, şi de profil căutat de ei, şi de câtă experienţă ai tu în domeniu etc.

  Şcoala nu este degeaba dacă te gândeşti în perspectivă. Dacă înveţi aici => ai timp să înveţi daneză. Teoretic cu o facultate aici terminată şi cunoscând daneza ar trebui să ai şanse egale de angajare. La orice workshop despre oportunităţile de job-uri ni s-a spus că de cele mai multe ori şansele cresc dacă cineva de încredere te recomandă.

  Conform cursului BNR de azi 3000 DKK este echivalentul la aproximativ 17 milioane de lei vechi.

  Sper că te-am lămurit, cumva 😀

  Multă baftă,
  Rodica

 11. avatar
  Andreea

  19 februarie 2012 la 10:03 pm

  Buna.Eu am gasit un master interesant la Universitatea din Copenhaga, dar inca nu am cele necesare.In primul rand testul de engleza.Ai idee daca se poate da la universitate si daca e mai ok?Ca am gasit o firma care in colaborare cu universitati din Aalborg si Arhaus iti platesc testul de engleza, tu doar dai examenul online. Daca va ajuta un id de mess al unui tip care poate ajuta: marys.dany . Dar pentru copenhaga nu am gasit astfel de firme.

 12. 20 februarie 2012 la 3:29 pm

  Dragă Andreea,

  În primul rând aş vrea să te întreb când ai vrea să începi programul de master? Ştiu că (de obicei) termenul limită de aplicare la Universitatea din Copenhaga este mijlocul lui ianuarie pentru a începe în toamnă.

  Din câte ştiu eu la Universitatea din Copenhaga ca să aplici ai nevoie de un test internaţional de limbă engleză (TOEFL, IELTS). Nu am auzit de posibilitatea de a da testul la universitate şi nici nu cred că există. Cel puţin nu la KU.

  Baftă,
  Rodica

 13. avatar
  Ioana Fartadi

  20 februarie 2012 la 11:34 pm

  Draga Rodica,

  Sunt inca in procesul de terminare a aplicatiei mele pentru programul de bachelor Architectural Technology and Construnction Management. Am hotarat sa aplic la KEA si Aarhus Business Academy din Copenhaga, Lillaebelt din Odense, UCN din Aalborg si VIA University College din Horsens.

  Sunt insa sceptica daca sa aleg chiar o universitate din Copenhaga de frica unor costuri mult mai mari. Universitatea care imi surade in mod apare este cea din Odense. Totusi se traieste pe ideea ca in capitala e mai scump si in Odense, de exemplu, as putea gasi cazare mai ieftina si sa reusesc sa ma incadrez in maxim 4000DKK pe luna?

  Pentru cazare in Odense imi poti recomanda vreun site cumva? As prefera totusi sa inchiriez un apartament cu inca cineva din moment ce camerele din camine sunt doar pentru o singura persoana.

  Astept un raspuns!

  Multumesc anticipat!

  Ioana.

 14. 21 februarie 2012 la 10:33 pm

  Salut Ioana,

  Adevărul că în Copenhaga cazarea poate fi mai scumpă comparativ cu celelalte oraşe daneze. Cu puţin noroc ai putea să te încadrezi în 4000 DKK şi în Copenhaga. Totul depinde de preţul cazării ce o găseşti.

  Îţi recomand să cauţi alţi studenţi (actuali sau viitori) pe site-ul celor de la LSRS: http://lsrs.ro/.

  Pentru cazare ai putea să te inspiri de aici:
  „Pentru Odense, SDU – nu uitati sa trimiteti formularul pentru Accomodation Office odata cu dosarul de aplicare la cursuri – info aici http://sdu.dk/Information_til/Intern…erende/Housing , formulare aici http://static.sdu.dk/mediafiles//Fil…nts_INTKON.pdf si aici http://static.sdu.dk/mediafiles//Fil…nts_INTKON.pdf „. Informaţii preluate de pe http://wiki.lsrs.ro/index.php/Infostud/Danemarca.

  Baftă multă,
  Rodica

 15. avatar
  Beni

  4 iunie 2012 la 2:50 pm

  Salutare,

  Am o intrebare in legatura cu permisul de rezidenta. Stiu ca trebuie sa dovedesti ca ai mijloace financiare sa te intreti pe durata studilor, cand depui actele pentru permisul de rezidenta. Ma intrebam cam cam ce suma e necesara.

 16. 6 iunie 2012 la 11:15 pm

  Salut!

  În 2010 când am aplicat eu pentru permisul de reşedinţă, în calitate de student, nu am avut nevoie de nicio dovadă a mijloacelor financiare. Am verificat acum informaţia şi te anunţ că nimic nu s-a schimbat în procesul de aplicare pentru permisul de reşedinţă ca şi student. Mai multe informaţii găseşti aici: http://rodica.plamadeala.eu/?p=1260. De asemenea găseşti informaţii şi aici: http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6110.

  Spor,
  Rodica

 17. avatar
  Cristi

  15 iunie 2012 la 10:33 am

  Buna!

  Am fost acceptat recent la master la ITU si acum sunt in cautare de cazare. Din cate am vazut la camine nu prea mai am sanse sa prind un loc avand in vedere ca suntem la mijlocul lunii iunie. Asadar am hotarat sa imi caut o camera privata. Imi poti spune te rog cum ar fi cel mai bine sa procedez in privinta banilor in momentul in care gasesc o oferta buna. Eu voi ajunge in Copenhaga probabil pe 20 august. Ar trebui sa platesc un avans pentru am asigura locul?

  Numai bine,
  Cristi

 18. 15 iunie 2012 la 1:16 pm

  Salut Cristi,

  Felicitările mele pentru admitere!

  Cazarea este un subiect destul de delicat aş spune eu. În niciun caz să nu trimiţi bani prin mijloace gen Western Union. În acelaşi timp este un pic problematic până şi cu cont bancar danez. Pentru mai multe detalii citeşte asta: http://rodica.plamadeala.eu/?p=2050.

  Şansa ta este să primeşte cazare fără multe bătăi de cap de la CIU dacă mai organizează prioritizing list cum au avut în ultimii 2 ani. Adică în iulie selectai în profilul tău „prioritizing list” şi trimiteai scrisoarea de admitere prin e-mail. Ei îţi trimiteau o ofertă în aproximativ 2 săptămâni. Ai putea să le trimiţi un e-mail şi să-i întrebi dacă mai au opţiunea.

  În orice caz nu ar fi o idee rea să cauţi şi pe piaţa privată, dar să fii atent. Poţi oricând să verifici şi acest grup: https://www.facebook.com/groups/esncph/. Poate găseşti oameni care îşi caută colegi sau ceva de genul.

  În principiu când închiriezi trebuie să plăteşti un depozit. Acest lucru este hotărât de proprietar. În teorie ar trebui să îl plăteşti în avans pentru aţi asigura locul. Pentru o oarecare siguranţă poţi să verifici de fiecare dată adresa apartamentului pe http://www.krak.dk. Asta pentru a verifica că persoana cu care vorbeşti poate să îţi închirieze apartamentul. Oricum informaţia de pe krak nu este întotdeauna completă. Majoritatea danezilor sunt oameni de încredere, dar nu este exclus să dai şi peste „şmecheri”.

  Spor,
  Rodica

 19. avatar
  Cristi

  16 iunie 2012 la 12:09 am

  Salut Rodica,

  Iti multumesc mult pentru informatii.
  As mai avea o intrebare.
  In cazul in care nu gasesc o oferta acceptabila la timpul potrivit crezi ca ar fi bine sa plec mai devreme putin si sa incerc sa gasesc cazare la fata locului?

  Bafta,
  Cristi

 20. 16 iunie 2012 la 8:58 am

  Salut Cristi,

  Nu ştiu exact cât de mult o să te ajute prezenţa ta aici. Poate doar că o să ai şansa să mergi la open house-uri, dar asta nu-ţi asigură cazarea. Este bine să îi suni pe proprietari. Intră aici: https://www.facebook.com/groups/154876177913970/344351368966449/?ref=notif&notif_t=group_activity. Este grupul studenţilor români din Copenhaga pe facebook. Chiar azi a scris o tipă că ar avea nevoie de un roommate din august.

  Baftă,
  Rodica

 21. avatar
  Cristi

  16 iunie 2012 la 8:08 pm

  Salut Rodica,

  Multumesc pentru ajutor.

  Succesc in toate,
  Cristi

 22. avatar
  mihai

  7 iulie 2013 la 3:13 pm

  va rog spunetimi si mie exact sau cu aproximatie cat e de inkiriat un apartament in copenhaga nu gasesc pe net cat capital trebuie sa am pentru inceput

 23. 28 iulie 2013 la 4:08 pm

  Bună ziua Mihai,

  Chiria depinde de dimensiunea apartamentului şi a locaţiei acestuia.

  Dacă închiriezi o cameră atunci preţul poate fi de la 2000 DKK la 5000 DKK pe lună.

  Dacă închiriezi o garsonieră atunci de la 3500 DKK la 6000 DKK pe lună.

  Dacă închiriezi un apartament cu 2 camere de la 5000 DKK la 8000-9000 DKK pe lună.

  Preţurile sunt din propria experienţă şi sunt, bineînţeles, cu aproximaţie. Mai multe preţuri puteţi afla de pe website-urile de anunţuri imobiliare.

  Rodica

 24. avatar
  Cristi

  2 august 2013 la 12:21 pm

  Buna. Am citit sfaturile tale pentru viitorii studenti in Danemarca. Am fost admis la IT, Communication and New Media la Copenhaga si nu gasesc cazare. Ma poti ajuta sau stii pe cineva in aceeasi situatie cu care as putea lua legatura? Multumesc

 25. 7 august 2013 la 10:26 pm

  Salut Cristi!

  Felicitări pentru admitere.

  Ai putea lua legătura cu alţi studenţi în aceeaşi situaţie în următoarele comunităţi:
  https://www.facebook.com/groups/154876177913970/
  https://www.facebook.com/MyGraspCopenhagen?ref=hl

  De asemenea, eu ţi-aş recomanda să aplici pentru următoarea listă: http://www.findbolig.nu/LandingPages/CIU/indstillingsregler/Urgent-Housing-List-2013.aspx

  De obicei lista asta a dat rezultate.

  Mult succes,
  Rodica

 26. avatar
  raluca

  27 august 2013 la 4:05 pm

  si eu sunt in aceeasi situatie c si cristi. am intrat la acelasi program tot la AAU CPH. sunt in Copenhaga la un hotel cu prietenul meu care e tot la aalborg si inca mai cautam cazare.

 27. 13 septembrie 2013 la 9:15 pm

  Salut Raluca,

  Scuze de răspunsul întârziat. Sper că link-urile pe care le-am ataşat te-au ajutat.

  Numai bine,
  Rodica

 28. avatar
  Andreea

  6 noiembrie 2013 la 1:18 pm

  Buna ! Ai idee in momentul de fata de un apartament cu 2 camere liber de pe 1 ianuarie?

 29. 10 noiembrie 2013 la 12:22 am

  Salut Andreea,

  Din păcate nu am nici cea mai vagă idee.

  Mult succes în a găsi un apartament.

  Rodica

 30. avatar
  Andrei

  8 ianuarie 2014 la 12:04 am

  Buna Rodica !

  As avea si eu nevoie de niste sfaturi. Am fost acceptat la KEA in Copenhaga si incep cursurile in aprox. 3 saptamani. Daca poti sa ma indrumi pe unde sa caut cazare si sa am sanse sa gasesc intr-un timp atat de scurt. Multumesc anticipat

 31. 9 ianuarie 2014 la 8:04 pm

  Salut Andrei,

  Felicitări pentru admitere.

  Din păcate nu am nicio altă informaţie înafară de cele publicate în articol sau comentarii.

  Mult succes în a găsi cazare. Ştiu că este un proces dificil,
  Rodica

 32. avatar
  ana

  27 ianuarie 2014 la 6:25 pm

  Buna ! As vrea sa intreb , chiar daca nu are legatura cu cazarea , ceva despre Universitatea din Copenhaga pe care ai amintit-o : Din cate am citit , programul Bachelor se refera la licenta . Nu am gasit insa pe site-ul lor si nici pe internet informatii referitoare la cursurile in lb engleza . M-ar interesa profilul ” Humanities ” , dar in lb engleza , nu in daneza … ai idee cumva ? 😀

 33. 7 februarie 2014 la 11:54 pm

  Salut Ana,

  Din ce am găsit pe net (http://humanities.ku.dk/education/ba/), Faculty of Humanities din cadrul Universităţii din Copenhaga nu oferă programe de licenţă (Bachelor) în limba engleză. În engleză găseşti doar programe de master.

  Mult succes,
  Rodica

 34. avatar
  Alex

  24 iulie 2014 la 2:29 pm

  Salutare.

  Sunt in an terminal la facultate si as dori sa fac masterul in Human Nutrition la Univ. din Copenhaga.

  Poate sa imi spuna cineva cum e cu jobul pentru studenti? Care sunt variantele de finantare sau cum m-as putea intretine? E greu sa iti permiti aprox 3000 lei/luna (5000 kr) din banii parintilor.

  Astept raspunsul vostru,
  Merci mult!

 35. 9 august 2014 la 11:21 am

  Salut Alex,

  Depinde ce tip de job cauţi. Nu este neapărat uşor să găseşti un job calificat, dar este mai uşor să găseşti joburi de genul curăţenie, împărţit ziare, restaurant, etc.

  Spor,
  Rodica

 36. avatar
  Dan

  11 iulie 2015 la 4:11 pm

  Buna,suntem sot si sotie si vrem sa venim la lucru in danemarca,sa incepem o noua etapa in viata noastra.Vreau sa va intreb daca se gaseste greu de lucru si cum se comporta danezi cu romanii?si pentru inceput de cati bani am avea nevoie?va multumesc

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.