Amatori sau românul este bun la toate

By on septembrie 22nd, 2012

Dacă vă amintiţi, la un moment dat vă spuneam de o colaborare între mine şi e-revista Ecou Românesc. Dintr-un motiv necunoscut mie site-ul Ecoului Românesc este suspendat. Aşa că am hotărât să public pe blogul meu conţinutul articolelor ce le-am scris pentru Ecou. O să încep cu cel care nici nu a văzut „lumina” pe ER, intitulat „Amatori sau românul este bun la toate”,

Aproximativ cu 3 ani în urmă România era vizitată de un român stabilit de câţiva ani buni în Europa de vest. Pe atunci eu îmi duceam traiul în Bucureşti, pe alocuri având mici excursii pe teritoriul României Mari. Vedeam multe lucruri care mergeau prost şi mereu aşteptam schimbări, dar acestea întârziau să apară sau aveau loc cu o viteză egală celei a melcului. În acelaşi timp, eram oarbă la multe „normalităţi” ale societăţii. Să zicem că erau rânduieli pe care le-am preluat de la generaţiile dinainte şi nu credeam că ar fi avut nevoie de o actualizare. Şi asta în condiţiile în care eram parte din secolul în care lumea se schimbă sensibil mai repede decât acum 100 de ani.

După ciocnirea cu omul venit din părţile dezvoltate ale lumii am început să-mi pun multe semne de întrebare. Unul dintre ele a fost de ce societatea românească se dezvoltă atât de încet? Şi aici nu mă refer la repeziciunea cu care ne cumpărăm cele mai scumpe gadget-uri pentru a-i impresiona pe cei din jur, ci la serviciile de bază. Aşa am făcut eu din observarea societăţii în care locuiam un întreg proiect social. Vroiam să înţeleg de ce există această prăpastie între vest şi est? Mai ales dacă e să ne amintim că România în ultimii ani de comunism beneficia de un nivel al infrastructurii într-o continuă creştere. O infrastructură care nu numai că nu a rămas la fel, ci a început să danseze conform jocului popular:

„Doi paşi înainte şi doi înapoi
Uite aşa se joacă hora pe la noi”.

Explicaţia cetăţeanului român în vizită „acasă” a fost că societatea românească este plină de amatori. În România te întâlneşti mereu cu oameni buni la toate, oameni care cel puţin se cred buni la toate. În România poţi cu uşurinţă să te trezeşti parte dintr-un pseudo-serviciu public. Eram pasageră într-un autobuz pe o rută dintre 2 oraşe importante ale României şi la un moment dat autobuzul a oprit timp de 10 minute pentru că şoferul îşi cumpăra câţiva saci de cartofi de la „piaţa” de pe marginea drumului naţional. Ştiu că 10 minute nu este o viaţă, dar aş fi preferat să mă simt la bordul unui autobuz ce oferă servicii de înaltă calitate şi care opreşte numai în staţiile prestabilite. În acelaşi timp, aş vrea să am parte de şoferi cu mult bun simţ şi care să îşi ţină părerile personale pentru ei. Şoferi care să îşi facă doar datoria de şofer, nu şi cea de advertising şi cea de secretar. Aş simţi că siguranţa mea ar creşte exponenţial.

Sunt sigură că atunci când fiecare dintre noi ar fi implicat 100% în job-ul pe care îl face, societatea s-ar întrepta spre un real succes. Dar pentru asta trebuie să renunţăm la amatorism. Aşa că o să încerc să aplic vorba lui S. Pellico pe viitor: „Fă tot ce-ţi stă în putinţă să fii un cetăţean folositor societăţii şi să convingi şi pe alţii să facă la fel. După aceea lasă lucrurile să meargă înainte.” Şi asta pentru că o societate plină de oameni care îşi îndeplinesc îndeletnicirile cu responsabilitate este o societate care va merge bine din inerţie. Numiţi-mă idealistă, dar dacă ar fi să aleg între idealism şi amatorism o să merg mereu pe prima variantă!

Dacă îţi place, distribuie:
2 Comments
  1. 7 octombrie 2012 la 3:35 pm

    Ce s-o fi-ntâmplat cu Ecou Românesc???

    Eh… asta e

  2. 7 octombrie 2012 la 3:42 pm

    Chiar nu ştiu…nimeni nu mi-a spus că website-ul ER nu mai funcţionează…Am aflat doar atunci când am vrut să caut o informaţie pe care o citisem acolo :-).

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.